De verschillende hamers en hun gebruik
Welke hamer voor welke klus.
Hieronder leggen we uit welke hamer je kunt gebruik voor welk klus. We beginnen boven en gaan naar beneden en leggen uit bij elk hamer voor het gereedschap voor dient.
Bankhamer (Gewone hamer)
De bankhamer heeft een ijzeren kop met een steel in hout. Er zijn meerdere maten en gewichten van bankhamers. Het werkstuk dient vooral om spijkers te slaan. Je gebruikt een zware hamer voor grote spijkers, etc.
Klauwhamer
Deze hamer is de grote broer van bankhamer, maar het ziet er net even anders dankzij de klauw, een V-schroef achter de kop. Met de klauw kunnen spijkers en nagels verwijderd worden uit houtwerk of bijvoorbeeld stenen muur. Er zijn klauwhamers met houten steel, maar ook van kunststof en aluminium. Een klauwhamer heeft een iets bollere, maar ronde slagvlak. Dat is om geen afdrukken in het hout of een ander materiaal achter te laten.
Voorhamer.
Het grote werk begint. De voorhamer is zoveel groter dan de kleine bankhamer. Ze zien er beide hetzelfde uit alleen ze verschillen in formaten en gewicht. Dank het gewicht kan de voorhamer het zware beukwerk doen, bijvoorbeeld stenen slopen, muren neerhalen en palen in de grond slaan. Er bestaat ook paalhamer, de naam zegt het al. Om palen te slaan. Het is een iets lichtere versie van voorhamer.
Moker (Vuisthamer)
Een moker of vuisthamer heeft een vierkante kop en is ongeveer 1 a 2 kg zwaar. De steel is meestal van hout, maar er bestaan ook stelen van metaal. De moker is geschikt voor slopen en/of voor bestrating met bijpassende rubberen dop.
Rubberhamer
Een hamer van rubber is bedoeld om geen beschadiging achter te laten op bijvoorbeeld houtwerk of tegels. Het gereedschap bestaat uit houtensteel en harde rubberen kop.
Houten Hamer
Word ook wel timmermanshamer genoemd. De hamer bestaat volledig uit hout en is bedoeld om het hout tegen elkaar te kloppen. De kop kan een ronde of vierkante vorm hebben. Een houten hamer met ronde vorm word weleens tonmodel genoemd.
Kunststof Hamer (Nylonhamer)
Geschikt voor metaalbewerking, bijvoorbeeld een stuk metaal voorzichtig buigen door kleine klopjes te geven. De hamer bestaat volledig uit metaal met een dubbele kop met kunststof slagvlak. Sommige kunststoffen hamers bevatten staalgrit om geen terugslag te krijgen tijdens timmeren.