Zorgverzekering voor vrouwen

Een zorgverzekering is een verzekering die je afsluit om ziektekosten gedekt te krijgen. De verzekering wordt ook wel ziektekostenverzekering genoemd. Kosten die gedekt worden met deze verzekering zijn bijvoorbeeld de kosten die je maakt door de aanschaf van medicijnen, huisartsbezoek of ziekenhuisopname. Ook andere kosten die je maakt en die verwant zijn aan de geneeskundige zorg kunnen vergoed worden. In welke mate de kosten vergoed worden verschilt per verzekering die je afsluit. Iedereen die in Nederland woonachtig of werkzaam is, is bij de Nederlandse wet verplicht om in ieder geval het basispakket bij een zorgverzekering af te sluiten. Uitgezonderd van deze wetgeving zijn mensen die in militaire dienst opereren. Deze regelgeving is terug te vinden in de Nederlandse zorgverzekeringswet, die ook wel afgekort wordt tot Zvw.

Zorgverzekering voor verschillende doelgroepen
Zoals ik hierboven is het in Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben. Er zijn allerlei zorgverzekeringen waardoor het moeilijk kiezen is. Ga je bijvoorbeeld voor de goedkoopste verzekering of vind je een goede dekking belangrijk? De meeste zorgverzekeringen zijn algemeen, maar er zijn ook verzekeringen die zich richten op een bepaalde doelgroep. De zorgverzekering en zijn aanvullende verzekeringen zijn zo samengesteld dat ze goed bij deze doelgroep passen. Als consument kun je hier je voordeel mee doen. tegenwoordig heb je speciale zorgverzekeringen voor gezinnen, jongeren, 50+’ers, christenen en vrouwen.

Zorgverzekering voor vrouwen
Nederland heeft ruim dertig verschillende zorgverzekeraars. De basis zorgverzekering is verplicht, maar je kunt ook kiezen voor verschillende aanvullende verzekeringen. Hiermee ben je nog beter verzekerd. De meeste aanvullende verzekeringen zijn niet gericht op een specifieke doelgroep, het is maar net voor welke zorg je verzekerd wilt zijn. Maar verschillende zorgverzekeraars hebben hun zorgverzekering wel aantrekkelijk gemaakt voor bepaalde doelgroepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zorgverzekering voor jongeren en studenten. Ook voor vrouwen zijn er daarom speciale aanvullende zorgverzekeringen verzekeringen.

Andere behoeften dan mannen
Marketeers kennen die verschillen tussen mannen en vrouwen natuurlijk ook. Ze spelen daar graag op in bij het bepalen van reclamecampagnes. Producten die specifiek voor vrouwen bedoeld zijn worden op een hele andere manier aan de vrouw gebracht dan echte mannenspullen. Dat is logisch: je moet de ontvanger aanspreken met je boodschap, dus waarom zou je daarbij geen gebruik maken van de verschillen tussen mannen en vrouwen. Nou, dat is dus ook het geval bij de zorgverzekering voor vrouwen. Vrouwen hebben heel andere behoeftes op het gebied van gezondheidszorg dan mannen. Dit betekent voor vrouwen een goede dekking en vergoeding van bijvoorbeeld anticonceptie, bekkenbodemklachten, IVF-behandelingen, hulp bij borstkanker en extra kraamzorg.  Vrouwen hebben andere behoeftes dan mannen dat is altijd al zo geweest. Sinds 2006 is het dan ook mogelijk om een verzekering voor een bepaalde doelgroep aan te bieden, alleen moet de verzekering wel voor iedereen toegankelijk zijn. Bij het afsluiten van een goede zorgverzekering voor vrouwen moet je letten op de dekking van bepaalde aandoening. Heb je bijvoorbeeld gekeken naar de vergoeding van:

  • Anticonceptie
  • Kraamzorg
  • Bekkenbodemklachten
  • Borstkanker
  • Zwangerschap
  • Fysiotherapie
  • Overgang

Dit zijn typische vrouwenbehoeftes in een zorgpakket, die bij veel zorgverzekeringen niet verzekerd worden, een speciale zorgverzekering voor vrouwen is daarom voor veel vrouwen een uitkomst.

Niet iedere vrouw heeft een speciale zorgverzekering voor vrouwen nodig. Een normale basis zorgverzekering vergoedt genoeg zorgkosten, zoals een bezoek aan de huisarts of verloskundige. Wanneer je er vanuit gaat dat je weinig zorg nodig hebt en je wilt zo goedkoop mogelijk uit zijn, dan heb je aan een normale basis zorgverzekering genoeg. Maar wanneer je wel goed verzekerd wilt zijn en meer zorg nodig hebt, dan is een aanvullende zorgverzekering voor vrouwen zeker geen overbodige luxe. Dit voorkomt dat je dure rekeningen zelf moet betalen.