Zorgverzekering is verplicht voor iedereen in Nederland

August 15, 2015 door admin in de categorie Zorgverzekering

Zorgverzekering

De zorgverzekering is bij ons in Nederland een verplichting om voor ieder huishouden af te sluiten. Met een zorgverzekering kunt u uw bezoekje aan de dokter of aan het ziekenhuis declareren en komt u zelf niet voor financiële verassingen te staan. Er is genoeg keuze binnen de zorgverzekering sector, de verzekeraars concurreren flink onder elkaar en dat is positief voor de consument. Bij ons in Nederland is het zo dat concurrentie de premie laag houd.

Waarom is een zorgverzekering afsluiten verplicht?

In Nederland wonen inmiddels 17 miljoen mensen. Al die 17 miljoen mensen worden wel eens ziek, denk aan een griepje, diarree, u kent het wel. Vaak is het zo dat mensen zelf goed kunnen uitzieken en een bezoekje naar de dokter word dan niet gedaan. Maar ook is het zo dat alle Nederlanders, alle 17 miljoen, wel eens maar meestal een aantal keer naar dokter gaan, of zelfs naar het ziekenhuis moeten. Denk alleen al aan alle moeders die voor hun bevalling in het ziekenhuis hun baby moesten baren. Één derde van de Nederlanders krijgen tegenwoordig kanker, dan een regelmatig bezoekje aan het ziekenhuis een gewone zaak. Wat nou, als een groot gedeelte van deze Nederlanders naar het ziekenhuis moeten, voor bijvoorbeeld een bevalling, een gebroken arm of een operatie om een tumor weg te halen, en ze zijn niet verzekerd, ze moeten zelf voor de operatie of bevalling betalen. Dan zou Nederland toch veel meer zwervers tellen dan dat ze nu zouden kunnen tellen. Als we alleen al kijken hoeveel een operatie als de blinde darm weg halen kost, dan praten we over duizenden euro’s. Iedereen zal dan wel eens voor die onverwachte uitgave komen te staan waar ze geen rekening mee hebben gehouden. Dat is nu de rede waarom het hebben van een zorgverzekering verplicht is in ons land

De basisverzekering

De basisverzekering is de door de overheid verplichte zorgverzekering die door iedere Nederlander dient afgesloten te worden. Het is bij de basisverzekering niet de verzekeraar die bepaald wat en hoe er uitgekeerd word maar de overheid. De overheid bepaald met de basisverzekering wat wel en wat niet gedekt moet worden. Wat de verzekeraar wel onder zijn controle heeft is de hoogte van de premie. En dan hoeft u niet bang te worden, dat de verzekeraar die premie hoog zal laten oplopen omdat het immers een verplichte verzekering is. Nee, juist niet. Juist omdat de verzekeraar bepaald hoe hoog de premie is hoeft u niet bang te zijn op een te hoge premie. Nederland heeft een groot aanbod aan zorgverzekering maatschappijen, dit zorgt ervoor dat de prijs laag blijft. De prijs blijft laag omdat deze zorgverkering maatschappijen altijd met elkaar aan het concurreren zijn om zo veel mogelijk mensen hun kant op te lokken. En juist omdat de overheid de dekking bepaald en de zorgverzekeraars de premie, hebben de verzekeraars niets anders te bieden dan een lage prijs. Als de overheid degene is die de prijs van de premie bepaald is er namelijk wel kans op een te hoge woeker premie, omdat er geen concurrentie is. Niet dat we dat snel in Nederland zien gebeuren, maar je weet maar nooit.

De aanvullende zorgverzekering

De bovengenoemde verzekering is de basisverzekering. Bij de basisverzekering word enkel en alleen geneeskundige zorg verzekerd, zoals medicijnen en operaties. Tevens is er de mogelijkheid een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Met een aanvullende zorgverzekering met u meer en uitgebreider verzekerd dan met een basis zorgverzekering. Bij een basisverzekering is bijvoorbeeld het bezoekje aan de tandarts niet inbegrepen, bij de aanvullende zorgverzekering is een bezoekje aan de tandarts wel inbegrepen. Waarom wij Nederlanders van de overheid niet verplicht zijn om voor de tandarts ook verzekerd te zijn is omdat de kosten van de tandarts niet oplopen tot duizenden euro’s. Wat bijvoorbeeld ook is inbegrepen bij een aanvullende zorgverzekering is het kopen van een bril. Men krijgt vaak niet de hele bril vergoed, maar vaak wel een groot gedeelte. Ook hierin zijn er dan weer stappen en gradaties. Zo kan iemand zich ook nog eens extra aanvullend verzekeren waardoor hij of zij meer vergoed krijgt voor het aanschaffen van een nieuwe bril.

Restitutie verzekering

Bij een Restitutie verzekering is de verzekerde zelf vrij om te kiezen waar hij verzorgt/behandelt wil worden en door welke arts. Het voordeel van een Restitutie verzekering is natuurlijk dat men zelf de keuze in eigen hand heeft. Een nadeel van een Restitutie verzekering is, is dat men de kosten van de zorg zelf eerst moet voorschieten, en pas naderhand terug krijgt van de verzekering. Aangezien zorgkosten flink kunnen oplopen is dat vaak een probleem voor de gemiddelde Nederlander

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering heeft de verzekerde zelf niet de keuze waar of door welke arts de verzekerde behandelt wilt worden. Dit is van te voren samen met de verzekeraar vastgesteld. Het nadeel van een naturaverzekering is, is dat de keuze niet bij de verzekerde ligt, maar bij de verzekeraar. Het grote voordeel is, is dat de verzekerde in natura word uitbetaald. Dat houd in dat er voor de verzekerde geen geld aan te pas komt, maar dat de artsen en de zorg gewoon door de verzekeraar worden betaald.

Tot slot

Een zorgverzekering is voor iedere Nederlander verplicht, dit is om de burgers van Nederland tegen onverwachte financiële uitgaven te beschermen. Heel Nederland krijgt eenmaal te maken met de dokter of het ziekenhuis, en moet daarom verzekerd zijn. De basis zorgverzekering word door de overheid verplicht. Bij de basisverzekering worden alle geneeskundige kosten gedekt. Bij de basisverzekering is bijvoorbeeld de tandarts niet inbegrepen. Bij een aanvullende zorgverzekering is de tandarts wel inbegrepen, en kan me het bezoekje aan de tandarts netjes declareren bij de verzekering. Zo zijn er nog twee soorten manieren van declareren; restitutie en natura. Bij een restitutie verzekering kan men zijn eigen arts en zorgverblijf uitkiezen bij een natura verzekering kan dat niet. Bij een restitutie verzekering moet de verzekerde van te voren de zorgkosten betalen, en krijgt die naderhand terug van de verzekering. Bij een naturaverzekering hoeft men niet zelf voor te schieten, maar wordt er direct door de verzekeraar betaald.

 
Direct beginnen met zorgverzekering vergelijken voor 2016zorgverzekering vergelijken