Welke autoverzekering neem jij?

August 22, 2015 door admin in de categorie Autoverzekering

Autoverzekering

In Nederland is het wettelijk verplicht om te beschikken over een autoverzekering wanneer u in bezit bent van een auto. Op deze manier word de schade die u aan een anderen aanricht vergoed. De rede dat het wettelijk verplicht is om dergelijke problemen te voorkomen is: wanneer u iemand ernstig letsel aan doet zal dit een hoop geld kosten, een autoverzekering kan dit voor de normale burger oplossen. Het is goed om te weten wat voor soort autoverzekeringen er zijn en hoe u het voordeligst uit bent. In dit artikel vind u de informatie die u nodig hebt voor het afsluiten van een autoverzekering.

WA autoverzekering
De voordeligste autoverzekering is een WA autoverzekering. Volgens de wettelijke norm moet u minstens een WA autoverzekering hebben als u in bezit bent van een auto. Met deze verzekering is de schade die u bij anderen aan brengt verzekerd. Wanneer u zelf schade aan u auto maakt is dat niet mee verzekerd. Schade aan uw eigen auto is wel verzekerd wanneer een andere partij schade maakt aan uw auto, dan word de schade vergoed door de WA verzekering van de andere partij. In bijna alle gevallen kan dit op een gemakkelijke en snelle manier opgelost worden.

WA casco autoverzekering
Een WA casco autoverzekering dekt ook de schade die u bij anderen aanricht maar ook de schade die u bij uw eigen auto aanricht. Een WA casco autoverzekering word ook wel een allrisk autoverzekering genoemd. De reden dat het ‘’allrisk’’ word genoemd is omdat het nagenoeg alle schade dekt die u met uw auto kan maken. Er zijn natuurlijk wel een paar uitzonderingen. Wanneer u tijdens het maken van de schade onder invloed ben van alcohol, drugs of andere verdovende middelen zal de allrisk verzekering niks uitkeren.

WA beperkt casco autoverzekering
Bij een WA beperkt casco autoverzekering worden alle schades gedekt die u bij anderen aanricht en ook schade die u aan uw eigen auto aanricht. Bij een WA beperkt casco autoverzekering zijn er wel een aantal beperkingen wat betreft het vergoeden van de schade aan uw eigen auto. Wanneer u uw eigen auto schade aanricht bij een ongeval zal er bij deze verzekering niks vergoed worden. Er word wel vergoed in situaties als: blikseminslag, storm, hagel, diefstal, brand, loslopende dieren etc. Een WA beperkt casco autoverzekering word ook wel een WA plus autoverzekering genoemd of een WA extra autoverzekering.
Eigen risico

Wanneer u schade heeft opgelopen bij een ongeval en u bent allrisk verzekerd is er ook altijd nog een eigen risico. Hoe hoger uw eigen risico hoe minder premie u betaald. Uw eigen risico is het bedrag wat u minstens zelf betaald bij schade. Dit kan 100 euro zijn maar dit bedrag kan ook oplopen tot meer dan 1000 euro. U bepaald zelf hoe hoog uw eigen risico is, hoe hoger uw eigen risico, hoe minder premie u betaald. Probeer de middenweg er in te vinden
Auto WA, WA plus of WA allrisk verzekeren?

Ten eerste ligt die keuze altijd bij u zelf. Maar er zijn een aantal factoren die ook kunnen bepalen of het slim is een bepaalde verzekering te nemen. Wanneer u beschikt over een vrij nieuwe auto, laten we zeggen 3 jaar oud, dan is het verstandig een allrisk verzekering te nemen. Dit omdat een nieuwe auto vaak erg duur is om te repareren, laat staan om te vervangen. Wanneer u erg zelfverzekerd over u zelf bent en zeker weet geen ongeval te krijgen door uw schuld, is een WA plus autoverzekering voldoende. Dit zorgt ervoor dat schade door storm, hagel, bliksem etc. gewoon verzekerd is. Enkel bij een ongeval door uw schuld bent u niet verzekerd voor uw eigen auto. Heeft u een vrij oude auto die niet veel waard meer is, dan is het verstandig het bij een WA autoverzekering te houden. Het heeft geen nut elke maand premie te betalen voor iets wat nog maar weinig waard is. Ik kan u niet adviseren helemaal geen verzekering te nemen want een WA autoverzekering is het wettelijk minimum als u in bezit bent van een auto.

Nederlanders hebben de neiging tot oververzekeren
Volgens de uitslagen van enquêtes blijkt dat 28 procent van alle Nederlandse autobezitters met een auto ouder dan 12 jaar toch een WA plus of zelfs een WA allrisk verzekering hebben. De reden waarom veel Nederlanders dat doen is niet helemaal duidelijk, laten we het er op houden dan Nederland een voorzichtig land is die geen begeerte heeft tot plotselinge kosten. Maar dat 28 procent van de autobezitters hun oude rammelbak van 12 jaar oud extra verzekeren is mij een raadsel. Wanneer we op jaarbasis gaan kijken betaald deze 28 procent tussen de 50 en de 200 euro te veel aan premie.
Autoverzekeringen voor ouderen is goedkoper dan voor jongeren
Er zijn een aantal verschillende groepen die onder verschillende prijzen vallen. Jongeren betalen met een autoverzekering is 99 procent van de gevallen meer premie dan ouderen. Dit komt omdat jongeren vaak veel gevaarlijker rijden dan ouderen. Denk maar aan harde muziek, stoer doen voor vrienden en soms een biertje achter het stuur. Ouderen doen dit over het algemeen niet, zeker 65 plussers niet. Ouderen betalen veel minder vanwege hun rijgedrag. Verzekeraars weten dat jongeren meer schade maken dus ook meer betalen. Daarom hoeven ouderen minder premie te betalen, omdat verzekeraars weten dat ouderen minder schade maken. Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar verzekeraars gaan uit van het landelijke gemiddelde.