Opstalverzekering voor tegen directe schade

November 9, 2016 door admin in de categorie blog

Een opstalverzekering bied bij de meeste Nederlanders de perfecte uitkomst om hun waardevolste bezit, hun huis, te verzekeren tegen eventuele schade. Je zal er niet aan moeten denken dat je huis in brand vliegt, er niks van overblijft, en je bent er niet voor verzekert. Natuurlijk gaan we op deze manier uit van een ramp scenario, maar hoe klein de kans ook is, het kan iedere huisbezitter overkomen.

Een opstalverzekering, wat is dat nou precies?

De verzekering die er voor zorgt dat de opstal van uw huis verzekerd is, noemen wij in Nederland de opstalverzekering. Deze verzekering dekt de schade aan uw opstal. Uw opstal is uw huis en alles wat daar letterlijk aan vast zit. Denk aan de muren, het dak, het plafond maar ook bijvoorbeeld de waterleidingen die door uw huis lopen. Deze dingen en nog een aantal andere behoren tot de opstal van een huis. Als er schade aan uw opstal veroorzaakt word, loopt dat vaak op tot een behoorlijk geld bedrag aan reparatiekosten. Om er voor te zorgen dat u en uw gezin niet ineens voor onverwachte hoge kosten komen te staan is er de opstalverzekering.

Wat word er wel, en wat word er niet gedekt bij een opstalverzekering?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor uw opstal (huis) schade kan krijgen. Bij een opstalverzekering worden bijna alle schades gedekt waarmee u plotseling en onverwachts mee te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een brand, vandalisme en waterschade. Deze oorzaken komen onverwachts en zag u dus niet aankomen, daarom vallen ze ook onder de opstalverzekering en worden ze netjes gedekt. Schades die op langdurig termijn worden veroorzaakt worden vaak niet mee verzekerd, tenzij u een aanvullende opstalverzekering heeft afgesloten waarin is afgesproken dat dit soort schade wel is mee verzekerd. In dit geval kunt u bijvoorbeeld denken aan schimmel schade, dit kan jaren duren. Hoe langer je de schimmel zijn gang laat gaan, hoe ernstiger de schade word. Wees daarom altijd goed alert bij het afsluiten van een opstalverzekering. Denk goed na wat voor soort schade u allemaal wil dekken. Als u er van overtuigt bent dat uw huis schimmel vrij zal blijven heeft het weinig nut om een aanvullende opstalverzekering ook voor schimmelschade af te sluiten, dit zal immers zonde van uw geld zijn. Zo’n schade is vaak ook snel op te merken en kan in de beginfase ook goed en vrij goedkoop verholpen worden. Er zijn nog een paar uitzonderingen waar geen aanvullende verzekering voor mogelijk is, en waartegen u zich ook niet kan verzekeringen. We hebben het in dit geval over bijvoorbeeld aardbevingen, overstromingen, oorlogen en kern ongelukken. In deze 4 gevallen bestaat er geen opstalverzekering.

Hoe werkt een opstalverzekering bij een huurhuis

Wanneer het gaat over een opstalverzekering van een huurhuis is het de verhuurder die daar zijn verantwoording voor moet nemen. Het huis is in het bezit van de verhuurder, dus de verhuurder moet ook zijn eigen huis (opstal) verzekeren. De huurder heeft echter wel een hoop spullen in dat huis staan, daar hoeft de verhuurder zich niet voor te verzekeren. Spullen binnen de opstal behoren immers tot de inboedel van de huurder. Om deze spullen te verzekeren kan de huurder een inboedelverzekering afsluiten.
Het up to date houden van de opstalverzekering

Ieder jaar is het mogelijk dat de waarde van uw opstal verandert. Dit kan lager worden, maar dit kan ook hoger worden. Als we het in dit geval over de opstalverzekering hebben spreken we vooral over de waarde en de prijs om de opstal opnieuw op te bouwen of te repareren na gemaakte schade. Daarom is het van groot belang dat iemand die in bezit is van een huis er voor zorgt dat de waardebepaling van de wederopbouw of reparatie na gemaakte schade actueel is, en bekend is bij de verzekeraar. Het zou immers een flinke klap in het gezicht zijn als men er achter komt dat zijn huis voor vijftig duizend euro te weinig is verzekerd. Dit zal betekenen dat ook al ben je verzekerd, je alsnog vijftig duizend euro zelf zou moeten betalen. Ook kan het zijn dat de waarde daalt, zonder dat je dat weet. Bijvoorbeeld, iemand heeft zijn huis voor drie ton verzekerd, en betaald hier dus ook voor drie ton premie over. Na een paar jaar is de waarde gedaald naar twee en een halve ton, maar de verzekering is nog steeds hetzelfde, en de premie ook. Dit betekend dat de verzekerde in dit geval voor vijftig duizend euro premie te veel betaald, en dat zou erg zonde wezen. Zorg er daarom voor dat uw opstalverzekering actueel is.

Tot slot

Om tot een conclusie uit te komen is het belangrijk te weten dat een opstalverzekering schade van uw huis en alles wat daar aan vast zit dekt. Er zijn een aantal uitzonderingen, maar deze kunt u ook verzekeren met een aanvullende opstalverzekering. In gevallen van grote rampen zoals oorlogen en aardbevingen kunt u zich niet verzekeren voor uw opstal. Bij een huurhuis is de verhuurder aansprakelijk voor schade van zijn opstal, en moet ook de verhuurder de opstalverzekering regelen en betalen. Het is ook belangrijk dat je er voor zorgt dat de opstal verzekering van uw huis goed up to date is, op deze manier zorg je ervoor dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan, of jaren lang te veel premie hebt betaald. Probeer zelf de risico’s te beperken tegen opstalschade. De risico’s die niet te beperken zijn, kunt u verzekeren met een opstalverzekering.