Informatie over de woonverzekering

November 8, 2016 door admin in de categorie blog

De woonverzekering is een verzekering die verschillende verzekeringen met elkaar combineert. De drie verschillende verzekeringen die de woonverzekering met elkaar combineert zijn de opstalverzekering, inboedelverzekering en soms ook de aansprakelijkheidsverzekering. Door deze drie met elkaar te combineren is de verzekerde gemakkelijker verzekerd en vaak nog goedkoper uit ook.

De drie verschillende soorten verzekeringen

De woonverzekering combineert drie verschillende verzekeringen met elkaar. We hebben het dan over de opstalverzekering, de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.

De opstalverzekering

Uw opstal is uw huis en alles wat naar uw huis toe behoort. Denk aan muren, het dak en het plafond. U kunt uw opstal verzekeren tegen ongevallen als omvallende bomen, brand, inbraak vandalisme etc. Om uw opstal te verzekeren moet u een opstalverzekering afsluiten.

De inboedelverzekering

Uw inboedel bestaat uit alle spullen die u in en rondom uw huis horen. Denk bijvoorbeeld aan uw wasmachine, tafels, stoelen en lampen. Deze spullen kunnen soms flink in waarde oplopen en het zou dan ook zonde zijn als één van die spullen kapot gaat. Toch gebeuren er in ieder huishouden wel eens ongelukken of ongevallen. Denk aan criminaliteit, brand, vandalisme of u laat per ongeluk uw ipad vallen. Om te voorkomen dat u veel geld verliest door eventuele schade te herstellen is er een inboedelverzekering. Deze inboedelverzekering kunt u afsluiten om uw inboedel tegen de bovenstaande genoemde onderwerpen te verzekeren.

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering is niet standaard opgenomen in de woonverzekering, maar dit is wel mogelijk. Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die eventuele gemaakte schade van u of uw gezin aan anderen vergoed. Denk bijvoorbeeld aan uw kind die per ongeluk een deuk in de auto van de buurman schopt met zijn voetbal, in dit geval bent u dan verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering keert alleen uit als de schade niet met opzet of met voorbedachten rade is gemaakt.

De premie van de woonverzekering is de laatste jaren flink gestegen

Door de economische crisis in ons land zijn er een hele hoop dingen prijstechnisch verandert. Dit telt ook voor de verzekeringen. Vooral bij de woonverzekering is de crisis flink toegeslagen. In 2012 was het zelfs zo dat woonverzekeringen 10 tot 15 procent duurder zijn geworden door bezuinigingen van de overheid. Als gevolg van deze prijsverhoging zijn er minder mensen die een woonverzekering afsluiten, maar ook de inboedel, opstal en de aansprakelijkheidsverzekering apart zijn door de crisis minder afgesloten. Wat daar weer het gevolg van was is dat er een hoop geld te kort kwam voor onverzekerde gezinnen wanneer er bijvoorbeeld een brand was uitgebroken. U moet zich niet voorstellen dat uw eigen huis met alle spullen die erin zitten verbrand worden. Ten eerste hoopt u natuurlijk dat u, uw partner en eventueel de kinderen als u die mag hebben veilig zijn. Maar ten tweede komt u voor een hele hoop problemen te staan als u alles kwijt raakt. Want ja, uw huis is bijna alles wat u bezit. Wanneer mensen door bezuinigingen zich minder gaan verzekeren met een woonverzekeringen stapelen de problemen zich dus alleen nog maar meer op. Gelukkig zijn er nu in 2014 nieuwe maatregelingen genomen en kruipt de woonverzekering markt rustig aan weer terug op zijn oude niveau.

Waarom zou iemand een woonverzekering afsluiten

Een woonverzekering brengt naast dat deze verzekering er voor zorgt dat u minder financiële risico’s loopt, ook een vaste premie die de verzekerde moet betalen. Deze premie kan vaak flink oplopen, vooral als de woonverzekering inclusief een aansprakelijkheidsverzekering is. Mensen zien vaak tegen die maandelijkse lasten op, omdat de dan misschien in het rood komen te staan op hun bankrekening. Toch is het verstandig, ook al is het moeilijk, een woonverzekering af te sluiten. Probeer op één of andere manier te besparen op maandelijkse vaste lasten en sluit met het geld wat u daarmee over heb een woonverzekering af. Ongetwijfeld zal u er geen spijt van hebben wanneer uw huis in de brand vliegt en u bent netjes verzekerd. Ook word er geadviseerd dat u een woonverzekering inclusief een aansprakelijkheidsverzekering neemt. Het belangrijke van een aansprakelijkheidsverzekering is, is dat wanneer je iemand anders schade aan doet, dat volkomen verzekerd is. Vaak word het voorbeeld dan genoemd van dat huis met die losse dakpannen. Één van de dakpannen waait door een windkracht 7 van het huis zo op de auto van de buurman. De buurman is kwaad en eist een vergoeding. Heeft u een aansprakelijkheidsverzekering, dan is er niks aan de hand. Maar zonder aansprakelijkheidsverzekering kan het nog erg lastig worden om die auto van de buurman te vergoeden. Er ontstaan misschien wel ruzies en onenigheid, waardoor jullie elkaar nooit meer in de ogen willen kijken. Dit is dan misschien een verzonnen verhaal, toch is de realiteit niet anders, of misschien wel veel erger. Het kan ook zo zijn dat die dakpan op het hoofd van uw buurman valt, en vervolgens met blijvend ernstig letsel heel zijn leven in het ziekenhuis moet doorbrengen. Dan zal er toch iemand voor die ziekenhuiskosten moeten betalen.

Tot slot

Een woonverzekering is een verzekering die twee of drie verschillende verzekeringen met elkaar combineert. De inboedelverzekering, de opstalverzekering en soms ook de aansprakelijkheidsverzekering behoren tot de woonverzekering. Deze drie met elkaar combineren is goedkoper dan alle drie apart afsluiten. Een woonverzekering gaat gepaard met het maandelijks betalen van premie. Toch is die maandelijkse premie niet zonde van uw geld, want iedereen kan iets overkomen waardoor hij of zei in flinke financiële problemen komt te zitten. Met een woonverzekering loopt u geen risico want uw inboedel en opstal betreft. Mocht uw huis in de brand vliegen en er blijft niks van over, is een woonverzekering de ultieme uitkomst om de schade zo te beperken dat u zich financieel geen zorgen hoeft te maken

Wilt u andere verzekeringen  of abonnementen vergelijken? Ga naar de homepagina van Vergelijkprijs.nl