Inboedelverzekering van uw nieuwe huis

November 8, 2016 door admin in de categorie blog

Met een inboedelverzekering verzekerd u alle spullen die onder uw inboedel vallen. Een inboedelverzekering valt in dezelfde categorie als brandverzekeringen. Ook worden met een inboedelverzekering alle onroerende zaken die bij een particulier huishouden horen mee verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan vaartuigen, huisdieren, bromfietsen, fietsen, etc. Wees bij het afsluiten van een inboedelverzekering er altijd van bewust dat geld niet standaard mee word verzekerd. Het is wel mogelijk dit te doen met een aanvullende inboedelverzekering, dit gaat wel altijd gepaard met een maximum geldbedrag wat verzekerd kan worden. Hoe hoog dat maximale geld bedrag is dat u kan verzekeren hangt af van welke inboedelverzekering u afsluit.

Wat is uw inboedel

In Nederland spreken we over inboedel als we het over spullen hebben die zich in en rond een opstal bevinden en behoren, maar er officieel geen deel van uitmaken. De muren, het dak en het plafond behoren bijvoorbeeld niet tot uw inboedel, simpelweg omdat ze vastgenageld zijn aan uw opstal. Deze dingen behoren dan tot uw opstalverzekering. Wat wel bij de inboedel behoort zijn bijvoorbeeld uw televisie, bank, gordijnen, stoelen, tafel, bed, lampen, computer en noem maar op. Dit zijn allemaal spullen die zich in en rondom uw opstal bevinden, bij uw huis horen maar die niet aan het huis toe behoren. Als we de waarde van deze spullen gaan bekijken komen we er al snel achter dat deze spullen flink wat geld kosten wanneer u deze nieuw in de winkel moet kopen. Daarom is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten, hiermee dekt u alle schade die onder uw inboedel vallen. Mocht er dan wat gebeuren met uw spullen, denk aan inbraak of een brand, dan bent u netjes verzekerd en word de schade zonder problemen uitgekeerd.

Waar moet u aan denken bij het afsluiten van een inboedelverzekering

Het is altijd belangrijk dat u voor het afsluiten van een inboedelverzekering zelf eerst goed kijkt wat u precies wilt verzekeren. Als u zomaar een verzekering afsluit zonder zelf te weten wat u nou wel belangrijk vind om te verzekeren en wat u nou minder belangrijk vind, heeft u al gauw de neiging te veel te verzekeren, of misschien te weinig te verzeker (onderverzekerd of over verzekerd). Hoe meer u verzekerd hoe meer u ook zult betalen, daarom is het slim om zelf ook maatregelen te treffen. Bijvoorbeeld een goed inbraak alarm kan op lange termijn voordeliger zijn dan u zelf te verzekeren tegen inbraak. Door er zelf voor te zorgen dat bepaalde schade niet kan voortkomen hoeft u zich daar ook niet voor te verzekeren en dat kan een hele hoop premie schelen. Als u eenmaal weet waarvoor u uw inboedel wilt verzekeren, is het goed om eerst eens nauwkeurig alle verzekeringsmaatschappijen te bekijken. Zo kunt u bijvoorbeeld bij FBTO uw inboedelverzekering samen met uw woonverzekering regelen, door deze twee verzekeringen te bundelen zal dit een hoop premie schelen. Door goed te vergelijken zal dat u een hoop geld schelen. Mocht u een inboedelverzekering hebben en u gaat verhuizen of er komt plotseling extra inboedel bij, verander dan ook direct de gegevens van uw inboedelverzekering. Als u 2 nieuwe ipads in huis haalt en deze staan nog niet geregistreerd bij uw verzekering, kan dit problemen opleveren in geval van eventuele schade. Houd daarom uw inboedelverzekering altijd goed up to date.

Verschillende soorten inboedelverzekeringen

Uitgebreide inboedelverzekering:

De uitgebreide inboedelverzekering bied een ruime dekking tegen de volgende gevolgen van schade: rook, brand, bliksem, inbraak, vandalisme, waterschade (bijvoorbeeld een wasmachine die kapot gaat of een bad dat overloopt), omvallende bomen, wind (moet tenminste windkracht 7 zijn)

Extra uitgebreide inboedelverzekering:

De extra uitgebreide inboedelverzekering dekt alle schade die de uitgebreide inboedelverzekering ook heeft. Daarnaast zijn er nog een aantal extra dingen die een extra uitgebreide inboedelverzekering ook dekt. Denk aan schroei en smeltschade of wanneer het een lange tijd geregend heeft en vervolgens het water de huiskamer binnen stroomt. Ook dekt een extra uitgebreide inboedelverzekering spullen die bedorven zijn in de vriezer als bijvoorbeeld de stroom uitvalt.

Allrisk inboedelverzekering (meest uitgebreide)

De allrisk inboedelverzekering dekt alle schade die uw inboedel kan overkomen ten gevolge van onverwachte gebeurtenissen. Er zijn alleen wel een aantal uitzonderingen, deze dekt geen enkele inboedelverzekering. Over het algemeen vallen grote rampen niet onder de inboedel verzekering, denk aan oorlogsgeweld, overstromingen, aardbevingen en schade door atoomkernreacties.

Het kan natuurlijk altijd zijn dat een verzekeraar andere voorwaarden heeft dan hier boven word beschreven. Let er altijd goed op bij het afsluiten van een inboedelverzekering wat er nou wel en wat er nou niet onder valt.

Tot slot

De premie van uw inboedelverzekering word bepaald door de waarde van uw spullen en tegen welke gevolgen u verzekerd wilt zijn. Ook kan het zijn dat de premie hoger of lager uitkomt als u op bepaalde plekken in het land woont. Als u in een drukke stad woont waar zaterdagavond een hoop jongeren met drank door de straat heen lopen, zal een inboedelverzekering tegen vandalisme hoger uitvallen dan wanneer u in een rustig dorpje woont. Let er altijd goed op of uw inboedelverzekering up to date is, hou daarom de verzekermaatschappij goed op de hoogte van de waarde van uw inboedel. Onder inboedel verstaan we alle dingen die zich in en rondom uw opstal bevinden maar er officieel niet aan toe behoren, vraag altijd aan uw verzekeraar wat zij inboedel vinden en waarvan zei vinden dat het onder uw opstal valt. Door alles op papier te krijgen krijgt u een duidelijk beeld en kunnen afspraken beter worden gemaakt. Duidelijkheid is essentieel bij het afsluiten van een inboedelverzekering.

Lees ook het artikel over woon en opstalverzekeringen.