Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

November 8, 2016 door admin in de categorie blog

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren word ook wel WA verzekering genoemd. In 2014 kan niemand zonder een aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer u onopzettelijk schade bij een andere partij verricht, word dit door de aansprakelijkheidsverzekering gedekt. In de meeste gevallen is ook de schade die uw kinderen maken mee verzekerd. Het is bij een WA verzekering van belang dat de schade niet opzettelijk is aangericht, anders keert de verzekering niets uit.

Wanneer is iemand verzekerd met de WA-polis

Wanneer u beschikt over een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking zijn automatisch alle gezinsleden verzekerd. Wanneer u een goede gezinsdekking heeft zijn ook eventuele uitwonende kinderen en bezoekers mee verzekerd. Wanneer u een particulier bent spreken we over een AVP verzekering. Ook wanneer uw huisdier schade veroorzaakt is deze WA verzekerd, mits u de gezinsdekking erbij heeft.

Ben ik verzekerd als mijn kind schade maakt

Wanneer er schade word veroorzaakt door één van de kinderen, zijn de ouders aansprakelijk voor de schade. Wanneer de ouders beschikken over een goede WA verzekering met gezinsdekking is er weinig aan de hand en word deze schade vergoed door de verzekering. Wanneer de schadeveroorzaker ouder is dan 14 jaar word het wel wat moeilijker. Op dit moment gaat de verzekeraar de zaak een stuk kritischer bekijken. Dit doet de verzekeraar om te controleren of er geen opzet in het spel is. De vergoeding van de schade word na deze leeftijdgrens al een stuk lager. De rede waarom de verzekeraar wantrouwender word is omdat er een hoop mensen in Nederland flink misbruik van maken. Uw buurman wil bijvoorbeeld een nieuwe bumper op zijn auto maar heeft hier geen geld voor. Vervolgens vraagt de buurman aan u of uw kinderen zijn bumper ‘’per ongeluk’’ kapot te maken of er deuken met een bal in te schoppen. Want ja, u bent toch WA verzekerd. En omdat kinderen vanaf 14 jaar meer in staat zijn dit soort praktijken te doen, let de verzekeraar goed op want en hoeveel hij uitkeert.

Wat word er niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering

Er zijn een aantal dingen die de aansprakelijkheidsverzekering, ook wel AVB of AVP genoemd, niet vergoed. Om ook voor de onderstaande dingen goed verzekerd te zijn is het mogelijk een aanvullende clausule te nemen.

1: Schade aan motorrijtuigen word niet vergoed

Wanneer u schade bij iemand anders verricht met bijvoorbeeld uw auto, motor of boot valt deze niet onder de AVP. De schade die u met uw motorrijtuig maakt valt namelijk onder de WA motorvoertuigen. Wanneer u bij iemand anders schade maakt met een motorvoertuig is deze te verhalen op de verplichte WA verzekering voor motorvoertuigen. Deze verzekering is verplicht voor iedereen die beschikt over een motorrijvoertuig. Dit is een er goede regeling om heel wat gedoe te omzeilen, er gebeuren namelijk heel wat ongelukken met de auto.

2: Schade tijdens het sporten word niet vergoed

Waar we ook goed kunnen merken dat verzekeraars erg moeilijk kunnen doen is dat schade tijdens het sporten vaak niet worden vergoed. Wanneer u bijvoorbeeld iemand zijn bril kapot maakt tijdens het sporten zegt de verzekeraar dat diegene ook een sportbril had kunnen dragen. Aan de ene kant is het goed te begrijpen dat dit niet is mee verzekerd, tijdens het sporten maakt men extra kans op schade. Aan de andere kant is het weer erg jammer want als er veel schade word gemaakt tijdens het sporten, zou het ook fijn wezen als deze schade verzekerd is. U kunt vaak wel bij uw verzekeraar een aanvullende verzekering nemen voor tijdens het sporten.

3: De persoon is niet aansprakelijk voor de schade

Het heet natuurlijk niet voor niets een aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer een schade word gemaakt moet er iemand aansprakelijk zijn om het te kunnen vergoeden. Wanneer het niet duidelijk is wie de schade veroorzaakt heeft word het erg lastig om de schade uit te laten keren. Als de aansprakelijkheidsverzekering word aangehaald om de schade te vergoeden met er iemand zijn die aansprakelijk en beschikt over een aansprakelijkheidsverzekering. Het komt wel eens voor dat iemand zich moreel aansprakelijk vind voor een gemaakte schade, bijvoorbeeld als iemand zijn auto vlak achter de auto van zijn oude buurman heeft gezet, en de oude buurman vervolgens tijdens het weg rijden tegen uw auto rijd. Op dit moment spreek je over morele aansprakelijkheid en word er door de verzekeraar niet vergoed. Tenzij de oude buurman beschikt over een WA motorrijtuig verzekering, dan word de schade wel vergoed.

4: geleende spullen worden niet altijd mee verzekerd

De meeste verzekeraars keren geen vergoeding uit wanneer het gaat om schade van geleende spullen. Wanneer u bijvoorbeeld een dure schuurmachine van uw buurman heeft geleend, en deze laat u vallen met als vervolg dat de schuurmachine stuk is, word dit vaak niet uitgekeerd. In dit geval is er sprake van opzichtclausule. Er zijn verzekeraars die dit wel uitkeren maar vaak brengt die een hoog eigen risico met zich mee.

Tot slot

Om een hoop commotie te voorkomen is een aansprakelijkheidsverzekering een must. Het zorgt ervoor dat beiden partijen de zaken snel kunnen afronden. Het is nooit fijn wanneer er schade word veroorzaakt, daarom moet dit zo snel mogelijk opgelost worden. Over het algemeen is een aansprakelijkheidsverzekering niet duur. Het word door de overheid ook vaak aangeraden om een aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Wanneer u goed verzekerd bent scheelt dit een hoop tijd en natuurlijk niet onbelangrijk, een hoop geld. Want u weet, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Wilt u alle rechtsbijstand verzekeringen vergelijken.